ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαβοκροκέτες µε ντιπ ταραµάΦαβοκροκέτες µε ντιπ ταραµά
20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 30

Για τα κεφτεδάκια

Για το λαδολέμονο ντομάτας (για περίπου 200 ml)

Διαδικασία

Λαδολέμονο

  1. Για να φτιάξουμε το λαδολέμονο ντομάτας, πρώτα πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις χτυπάμε στο μούλτι.
  2. Περνάμε το χυμό από σουρωτήρι, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο μπολ που θα σερβίρουμε το λαδολέμονο.
  3. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.
  4. Χωρίς τα αρωματικά διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Κεφτεδάκια

  1. Για να ετοιμάσουμε τους φαβοκεφτέδες, σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη φάβα με 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε για 6 - 7 λεπτά, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  2. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει και να πήξει για περίπου 1 ώρα.
  3. Προσέχουμε να μην κολλήσει.
  4. Δεν συμπληρώνουμε νερό ούτε ανακατεύουμε.
  5. Απλώς φροντίζουμε να είναι χαμηλή η φωτιά.
  6. Όταν είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε έντονα (δεν πειράζει αν μείνουν μερικοί κόκοι) και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Κολλάμε στην επιφάνειά της διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, να σφίξει καλά.
  9. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, αδειάζουμε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, πιπέρι, τα αρωματικά, τα αυγά αχτύπητα, ανακατεύουμε και, τέλος, ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
  10. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  11. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος κορόμηλου, μετά τα πιέζουμε να γίνουν δισκάκια (αν θέλουμε), τα πανάρουμε και τα τηγανίζουμε σε δόσεις.
  12. Όταν ροδίσουν, τα γυρνάμε και από την άλλη.
  13. Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  14. Σερβίρουμε τα φαβοκεφτεδάκια ζεστά ή κρύα με το λαδολέμονο ντομάτας.

Μυστικά

Για πιο ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα των κεφτέδων 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι ή περγαμόντο (το χειμώνα), 1/4 κουτ. γλυκού καγιέν και 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα. Αντί δυόσμου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό μαζί με 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο ή 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 50.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT