20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 30Για τα κεφτεδάκια
Για το λαδολέμονο ντομάτας (για περίπου 200 ml)
Διαδικασία
Λαδολέμονο
- Για να φτιάξουμε το λαδολέμονο ντομάτας, πρώτα πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις χτυπάμε στο μούλτι.
- Περνάμε το χυμό από σουρωτήρι, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο μπολ που θα σερβίρουμε το λαδολέμονο.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.
- Χωρίς τα αρωματικά διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Κεφτεδάκια
- Για να ετοιμάσουμε τους φαβοκεφτέδες, σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη φάβα με 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε για 6 - 7 λεπτά, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει και να πήξει για περίπου 1 ώρα.
- Προσέχουμε να μην κολλήσει.
- Δεν συμπληρώνουμε νερό ούτε ανακατεύουμε.
- Απλώς φροντίζουμε να είναι χαμηλή η φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε έντονα (δεν πειράζει αν μείνουν μερικοί κόκοι) και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Κολλάμε στην επιφάνειά της διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, να σφίξει καλά.
- Τη βγάζουμε από το ψυγείο, αδειάζουμε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, πιπέρι, τα αρωματικά, τα αυγά αχτύπητα, ανακατεύουμε και, τέλος, ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος κορόμηλου, μετά τα πιέζουμε να γίνουν δισκάκια (αν θέλουμε), τα πανάρουμε και τα τηγανίζουμε σε δόσεις.
- Όταν ροδίσουν, τα γυρνάμε και από την άλλη.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε τα φαβοκεφτεδάκια ζεστά ή κρύα με το λαδολέμονο ντομάτας.
Μυστικά
Για πιο ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα των κεφτέδων 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι ή περγαμόντο (το χειμώνα), 1/4 κουτ. γλυκού καγιέν και 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα. Αντί δυόσμου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό μαζί με 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο ή 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 50.