ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάκια λαδερά από τη Μάνη: η καλύτερη συνταγή για μελωμένα φασολάκιαΦασολάκια λαδερά από τη Μάνη: η καλύτερη συνταγή για μελωμένα φασολάκια

 «Τα καφεμάτικα Μυκόνου καλλιεργούνται συνήθως άνυδρα, έχουν καφέ μάτι, είναι μικρόσπερμα και βραστερά. Μέχρι πριν από τέσσερις δεκαετίες υπήρχε μεγάλη παραγωγή στο νησί και ταξίδευαν σε μεγάλες ποσότητες στα γύρω νησιά και στην περιοχή της πρωτεύουσας -Αθήνα και Πειραιά- επειδή είχαν καλή φήμη σαν καλόβραστα και με νόστιμο σώμα. Η τηγάνιση είναι μια προσθήκη στα συχνά νερόβραστα «φασουλάκια» που εκμεταλλεύεται τη νοστιμιά του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού και αποκτά ιδιαίτερο και χορταστικό ενδιαφέρον με την προσθήκη του ρυζιού και του φρυγανισμένου ψωμιού», λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, που ανέλαβε να τα φτιάξει.

15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα καφεμάτικα φασουλάκια Μυκόνου, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τα υπερκαλύψει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει ζουμερό, αλλά όχι σούπα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε την τηγάνιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή τη γλίνα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομματάκια ψωμιού μέχρι να καψαλιστούν και να γίνουν τραγανά. Αδειάζουμε σε μπολ.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ροδίσει.
  4. Ρίχνουμε το ξίδι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί και αδειάζουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα φασόλια και το ρύζι.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξίδι.
  6. Αφήνουμε λίγο να ξεθυμάνει και προσθέτουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα καφεμάτικα και το ρύζι.
  7. Ανακατεύουμε απαλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα πιάτα.
  9. Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο και τα ξεροτηγανισμένα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Ραντίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT