ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα Καλαβρύτων με βανίλιες Φενεού, λεμόνι και ρίγανηΦασολάδα Καλαβρύτων με βανίλιες Φενεού, λεμόνι και ρίγανη Προτείνουμε να μην αφαιρέσετε το τσιμένι που περιβάλλει τον παστουρμά, δίνει χαρακτηριστικό άρωμα στο φαγητό. Στα ειδικευμένα καταστήματα και σε καλά παντοπωλεία και deli μπορούμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο παστουρμά, κατά προτίμηση από σπάλα.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την καυτερή τούρκικη φασολάδα με παστουρμά, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια, τα βάζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με τα γυμνά κλωνάρια θυμαριού και προσθέτουμε νερό που να καλύψει τα υλικά κατά 3 εκ.
  2. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  4. Προσθέτουμε στο σκόρδο και τον παστουρμά, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ, σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους και προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα, τα φυλλαράκια θυμαριού, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  6. Ανακατεύουμε και, μόλις περάσει το 40λεπτο βράσιμο των φασολιών, αδειάζουμε το μείγμα παστουρμά στην κατσαρόλα.
  7. Μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με πιλάφι ή απλώς με φρέσκο, ζεστό ψωμί και φέτα με λάδι και ρίγανη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT