10'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κλασική φασολάδα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρά στον πάτο της χύτρας.
- Προσθέτουμε τα φασόλια, το καυτό νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε.
- Σφραγίζουμε τη χύτρα, ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για βράσιμο οσπρίων και μόλις βράσει το υγρό, ανασηκωθεί η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει έντονος ατμός, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφαιρούμε τον ατμό. Ξεσκεπάζουμε
- Επαναφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και βράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει
- Προς το τέλος, ρίχνουμε το σέλινο και ανακατεύουμε.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε από λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.