10' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κλασική φασολάδα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρά στον πάτο της χύτρας.
  3. Προσθέτουμε τα φασόλια, το καυτό νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε.
  4. Σφραγίζουμε τη χύτρα, ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για βράσιμο οσπρίων και μόλις βράσει το υγρό, ανασηκωθεί η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει έντονος ατμός, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  5. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφαιρούμε τον ατμό. Ξεσκεπάζουμε
  6. Επαναφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και βράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει
  7. Προς το τέλος, ρίχνουμε το σέλινο και ανακατεύουμε.
  8. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  9. Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε από λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT