15'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
13 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 35'
Υλικά
Τεμάχια: 15 - 20Για τη σος γιαουρτιού
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σος
- Για να φτιάξουμε φαλάφελ με σος γιαουρτιού, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά για τη σος.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα.
- Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Φαλάφελ
- Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κύμινο, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, το λεμόνι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές).
- Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
- Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, για να πλατύνουν.
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).
- Μοιράζουμε σε κάθε πίτα το μαρούλι, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τις ντομάτες.
- Περιχύνουμε με όση σος γιαουρτιού θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.
Αναζητήστε σε ενημερωμένες κάβες κάποια από τα ιδιαίτερα κρασιά του Λιβάνου για να συνοδεύσετε τα φαλάφελ σας. Ιδανικά, λευκά, φρέσκα και τραγανά κρασιά από Chardonnay, Semillon, Sauvignon blanc. Κι αν επιμένετε ελληνικά, αναζητήστε τα κρασιά σας στον δραμινό αμπελώνα και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιαστείτε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.