30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Για τα φαλάφελ
Για το χούμους ψητής πιπεριάς
Διαδικασία
Φαλάφελ
- Για τα φαλάφελ με χούμους ψητής πιπεριάς και ταχίνι, στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε μέχρι να θρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν κρέμα).
- Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα και τα πλάθουμε όπως τα κεφτεδάκια.
- Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό και δεν πλάθεται, τότε προσθέτουμε σταδιακά λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
Χούμους
- Στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίσουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στη λειτουργία του αέρα.
- Καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει ελαφρώς η φλούδα τους.
- Ξεφουρνίζουμε και τις καλύπτουμε αμέσως με μεμβράνη. Οι υδρατμοί που δημιουργούνται θα μας βοηθήσουν να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα.
- Τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από κοτσάνι και σπόρια και τις αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε τα ρεβύθια και τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα φαλάφελ με το χούμους και τραγανές αραβικές πίτες.
Viognier
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.