ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦακές βελουτέ στα γρήγορα (σε χύτρα ταχύτητας)Φακές βελουτέ στα γρήγορα (σε χύτρα ταχύτητας)
15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φακές σούπα με σέλερι στη χύτρα, ξεκινάμε ξεπλένοντας τις φακές καλά σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα καρότα και τα σκόρδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
  3. Προσθέτουμε τις φακές, τα ντοματίνια, τον πελτέ και το κύμινο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι ο πελτές να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο της χύτρας.
  4. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το νερό και τις δάφνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  5. Σφραγίζουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζοντας την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για βράσιμο οσπρίων. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ανασηκωθεί η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει έντονος ατμός, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να φύγει ο ατμός και ανοίγουμε τη χύτρα. Αν χρειάζεται χύλωμα, επαναφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τις φακές να πάρουν 1-2 βράσεις ξεσκέπαστες, μέχρι να χυλώσουν.
  7. Σερβίρουμε τις φακές σε πιάτα. Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και ξίδι κατά βούληση και συνοδεύουμε με μαύρες ελιές και ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT