Η νοστιμότερη λύση για μια ωραία, πλούσια, αληθινά γευστική σπανακόπιτα είναι να πάρουμε φρέσκο σπανάκι από την αγορά. Τον χειμώνα και την άνοιξη είναι ιδιαίτερα σαρκώδες, ντούρο αλλά όχι σκληρό, αρωματικό, γεμάτο γεύση και δροσιά. Για να γλιτώσουμε χρόνο μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι – πωλείται συσκευασμένο, αλλά κοστίζει ακριβότερα. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε εγκαίρως από τον μανάβη μας να καθαρίσει εκείνος το σπανάκι για εμάς. Ακόμα και αν δεν το συνηθίζει, δεν χάνουμε τίποτα να το ζητήσουμε. Αν είμαστε καλοί πελάτες, μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά για μας. Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας κατεψυγμένο σπανάκι, προτιμότερο σε φύλλα. Αυτό θα χρειαστεί να το σοτάρουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, κατευθείαν από την κατάψυξη, σε λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά ώστε να ξεπαγώσει γρήγορα και να σωθούν τα υγρά του. Θα χρειαστούμε γύρω στο 1½ κιλό καθαρό βάρος. Το αφήνουμε να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε κανονικά στη συνταγή μας παραλείποντας το στάδιο του τριψίματος με αλάτι και του στραγγίσματος στο σουρωτήρι. Δεν ξεχνάμε όμως να βάλουμε αλάτι.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, φροντίζουμε, μετά το καθάρισμα, να το πλύνουμε πολύ καλά και να το αφήσουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό για λίγη ώρα, ώστε να κατακάτσει το χώμα. Αλλάζουμε το νερό αρκετές φορές. Το ξεπλένουμε και πάλι καλά, το αφήνουμε να στραγγίξει στο σουρωτό και μετά το βάζουμε πάνω σε πετσέτες να στραγγίξει πολύ καλά προτού το επεξεργαστούμε για τη γέμιση της πίτας μας.