30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για την εύκολη γαλοπούλα σε άλμη, ψημένη σε σακούλα ψησίματος, σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος (π.χ. μια λεκάνη) ρίχνουμε 7 λίτρα χλιαρό νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσουν.
- Προσθέτουμε την πάπρικα, τη δάφνη, το πορτοκάλι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τη γαλοπούλα, φροντίζοντας να καλυφθεί από την άλμη.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Την καλύπτουμε με μεμβράνη, κάνουμε χώρο στο ψυγείο και την βάζουμε για περίπου 8 ώρες, να μαριναριστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
- Βγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη, την ξεπλένουμε και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Τη βάζουμε στη σακούλα ψησίματος, τη δένουμε και την τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε 2 - 3 σημεία, ώστε να διαφεύγουν λίγοι υδρατμοί.
- Ψήνουμε για περίπου 2 - 2 1⁄2 ώρες, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ελέγχουμε αν η γαλοπούλα έχει ψηθεί είτε με ένα θερμόμετρο ψητού (το βυθίζουμε στο στήθος, χωρίς να ακουμπήσει στο κόκαλο - είναι έτοιμη όταν δείξει 70° C) είτε με ένα λεπτό μαχαίρι, τρυπώντας το κρέας στο στήθος ή στο μπούτι. Είναι έτοιμη αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο και όχι ροζέ.
- Την ξεφουρνίζουμε, τη βγάζουμε προσεκτικά από τη σακούλα και κρατάμε στην άκρη το ζουμί και τα ξερά υπολείμματα της γαλοπούλας, εάν θέλουμε να φτιάξουμε σάλτσα.
- Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
- Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας. Τη σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι, εάν την έχουμε φτιάξει, ώστε να βάζει ο καθένας όσο θέλει.
Μυστικά
Για κάθε κιλό γαλοπούλας, αφήνουμε στην άλμη 2 ώρες. συνεπώς, για μια γαλοπούλα 4 κιλών θα χρειαστεί να περιμένουμε 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.