ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανοΦοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανο
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί περίπου 25 χ 35 εκ.

Για την ζύμη

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την εύκολη «φοκάτσια» με πράσινες και δεντρολίβανο στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το νερό μαζί με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 3-4 λεπτά ή με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό ή λίγο αλεύρι επιπλέον (1-2 κουτ. σούπας) για να πετύχουμε τη ζύμη.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί, διαστάσεων 25 x 35 εκ., και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
  6. Την πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού.
  7. Αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι την επιφάνεια του ζυμαριού.
  8. Σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές, τις πιέζουμε ελαφρώς για να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι.
  9. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι το ψωμί να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT