ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουλούρι Θεσσαλονίκης, αφράτο και στριφτόΚουλούρι Θεσσαλονίκης, αφράτο και στριφτό
40' προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Ζύμη

Για το βούτηγμα σε νερό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα εύκολα πρέτσελ, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος (είναι δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά).
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να γίνει μια τραχιά ζύμη, χωρίς όμως ορατούς «κόμπους» από αλεύρι.
  4. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και την πλάθουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να γίνει πιο μαλακή, λεία και ελαστική.
  5. Την ξαναβάζουμε στο μπολ, λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά της και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Το λάδι θα βοηθήσει να μείνει ενυδατωμένη.
  6. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις πάνω- κάτω) ή στους 180°C (με αέρα).
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπάλα και έπειτα πλάθουμε τις μπάλες σε μακριά μπαστούνια μήκους 50 εκ. έκαστο.
  9. Ενώνουμε τις δύο άκρες από κάθε μπαστούνι σχηματίζοντας ένα κουλούρι, αλλά, αντί να τις κολλήσουμε μεταξύ τους, τις στριφογυρνάμε μία φορά σαν να πάμε να τις δέσουμε κόμπο και έπειτα τεντώνουμε τις άκρες τους και τις κολλάμε στο απέναντι μέρος του πρέτσελ.
  10. Δουλεύουμε με ένα ένα πρέτσελ, κρατώντας τα υπόλοιπα ζυμάρια σκεπασμένα με πετσέτα για να μην ξεραίνονται. Κάθε πρέτσελ που σχηματίζουμε, το τοποθετούμε σε μια μεριά, και το σκεπάζουμε χαλαρά με διάφανη μεμβράνη.

Νερό για το βούτηγμα

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη σόδα και την καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε μέσα τα πρέτσελ, σε δόσεις των 3 ή 4 κάθε φορά. Θέλουμε να έχουν αρκετό χώρο για να κινούνται. Τα βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Όσο περισσότερο τα βράσουμε, τόσο πιο μαστιχωτά και σκούρα θα βγουν.
  3. Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε πάνω σε δύο λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να στεγνώσουν για 5 λεπτά.
  4. Τα αλείφουμε με το αυγό και τα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τον ανθό αλατιού.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT