1 ώρα και 20'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 1 κιλό κάσταναΔιαδικασία
- Για το κάστανο γλυκό με μέλι θυμαρίσιο και γαρίφαλο, σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό.
- Στο μεταξύ, χαράσσουμε χιαστί κάθε κάστανο με κοφτερό μαχαιράκι.
- Όταν το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα καθαρίζουμε, προσέχοντας να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα.
- Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια και καθαρή πλέον) ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το μετρημένο νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή του βρασμού, μέχρι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και φροντίζουμε να καλυφθούν από το σιρόπι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρό πανί και αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ.
- Την επομένη, μεταφέρουμε τα κάστανα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βάζουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι να βράσει μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε, το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε ξανά τα κάστανα, την αρμπαρόριζα και τα γαρίφαλα, σείουμε προσεκτικά την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με πανί και την αφήνουμε για άλλο 1 βράδυ στην άκρη.
- Τέλος, την επόμενη ημέρα (τρίτη κατά σειρά) βράζουμε όλο μαζί το περιεχόμενο της κατσαρόλας (σιρόπι και κάστανα) για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να μελώσουν και να δέσει το σιρόπι.
- Μοιράζουμε, τα κάστανα, σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.