20'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε εσκαλόπ με λεμόνι, κάππαρη και γλυκό κρασί, αρχικά ελέγχουμε τα εγκαλόπ και αν δεν είναι καλά χτυπημένα, τα κοπανίζουμε με το ειδικό σφυράκι, τον μπάτη, ή ακόμα και με ένα μπρίκι ώστε να λεπτύνουν και να αποκτήσουν το ίδιο πάχος.
- Στη συνέχεια, τα αλευρώνουμε ελαφρώς και από τις δύο πλευρές.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι (ή το λάδι με το βούτυρο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε τα κομμάτια του εσκαλόπ και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αλατοπιπερώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Βάζουμε στο τηγάνι το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό μαζί με το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την κάππαρη και μαγερεύουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Επαναφέρουμε τα εσκαλόπ στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε, τα εσκαλόπ με λεμόνι, κάππαρη και γλυκό κρασί, γαρνίροντας, αν θέλουμε, με φλούδες από γλυκιά γραβιέρα και συνοδεύουμε με λίγα βραστά ζυμαρικά ή με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.
Μυστικά
*Αυτήν την εποχή, αναζητάμε φρέσκα ελληνικά λεμόνια στις λαϊκές αγορές. Είναι ακόμη χρυσοπράσινα και -συνήθως- ακέρωτα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα από λεμόνια εισαγωγής (αυτήν την εποχή τα σούπερ μάρκετ φέρνουν από Αργεντινή και Ιταλία), γιατί η φλούδα τους είναι κατά πάσα πιθανότητα κερωμένη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε βιολογικά λεμόνια, που συνήθως είναι εισαγωγής, αλλά έχουν ακέρωτη φλούδα.