ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτα με θαλασσινά από την Gaeta (Tiella di Gaeta)Πίτα με θαλασσινά από την Gaeta (Tiella di Gaeta) Στα Επτάνησα έχουν ιδιαίτερες ψαρόπιτες και η συγκεκριμένη χταποδόπιτα που καταγράφει ο Κεφαλονίτης Τάσος Στεφάτος, σεφ στο εστιατόριο Elements στη Σαντορίνη, μια νηστίσιμη πίτα παραδοσιακή της Σάμης, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ., για 6 μερίδες

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την χταποδόπιτα, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο σε μεγάλη κατσαρόλα και, χωρίς να προσθέσουμε υγρά, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά με την κατσαρόλα σκεπασμένη.
  2. Μαγειρεύουμε το χταπόδι για 10-15 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να πάρει κοκκινωπό χρώμα παντού.
  3. Προσθέτουμε το κρασί, σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το χταπόδι για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρές μπουκιές. Τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Πίτα

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο στρογγυλό, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
  3. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και με τις άκρες του να εξέχουν λίγο από το σκεύος.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση στο φύλλο και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τη ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό, ώστε να το απορροφήσει το ρύζι και να μείνει ζουμερή η γέμιση.
  5. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και σκεπάζουμε τη γέμιση. Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στρίβουμε περιμετρικά της πίτας, φτιάχνοντας ένα λεπτό στεφάνι.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  7. Χαράσσουμε ελαφρά την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα και αλείφουμε την επιφάνειά της με λάδι.
  8. Φουρνίζουμε και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αν «αρπάξει» από νωρίς και ροδίσει πρόωρα η επιφάνεια, τη σκεπάζουμε χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Τη σερβίρουμε χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT