ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι στιφάδοΧταπόδι στιφάδο από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) Στο Μαιτρ και Μαργαρίτα, ένα μικρό εστιατόριο, που δημιουργήθηκε από εκπροσώπους της νέας θεσσαλονικιώτικης κουζίνας, μας έδωσαν τη συνταγή για αυτό το πολύ ιδιαίτερο θαλασσινό στιφάδο με νιόκι φτιαγμένα από όσπρια.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το χταπόδι

Για το στιφάδο

Για τα νιόκι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χταπόδι στιφάδο με νιόκι από ρεβύθια, ξεκινάμε με τα νιόκι.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, το οποίο ρίχνουμε στο τέλος, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  3. Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  4. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 10 γρ., πλάθουμε το καθένα σε κορδόνι πάχους 2 εκ. και τα κόβουμε σε φέτες των 2 εκ. Τις αλευρώνουμε για να μην κολλήσουν.
  5. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με λάδι.

Χταπόδι

  1. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Βγάζουμε το χταπόδι με πιρούνα. Το ζουμί το κρατάμε για πιλάφι (θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο μέλι).

Στιφάδο

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο να μαραθούν λίγο και προσθέτουμε τις πιπεριές, το σέλερι, το χταπόδι, τον πελτέ.
  2. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το ζωμό και τα μπαχαρικά και βράζουμε με σκεπασμένο σκεύος για 40-50 λεπτά μέχρι να γίνει το χταπόδι, να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μελώσει η σάλτσα.
  4. Βγάζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με τα νιόκι και τη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT