ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι ξιδάτο με πιπεριές Φλωρίνης και καπνιστή μελιτζάναΧταπόδι ξιδάτο με πιπεριές Φλωρίνης και καπνιστή μελιτζάνα

 

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χταπόδι με λιαστές ντομάτες και κάππαρη από την Τήνο, ξεκινάμε βάζοντας το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το πιπέρι, τα κεδροκούκουτσα, το καρδάμωμο, το κρασί και 20 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει, αλλά όχι τελείως - ιδανικά, θα πρέπει να «κρατάει» στο δόντι. Δοκιμάζουμε και, αν μας αρέσει πιο πολύ μαγειρεμένο, συνεχίζουμε λίγα λεπτά ακόμα.
  3. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το υγρό.
  4. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το υγρό και βράζουμε μέχρι να μειωθεί και να γίνει όσο πηχτό μας αρέσει. Αν το υγρό της κατσαρόλας είναι πάρα πολύ, μπορούμε να κρατήσουμε μια ποσότητα στην άκρη ώστε με την προσθήκη κρασιού και μυρωδικών της αρεσκείας μας να φτιάξουμε κι ένα χταποδοπίλαφο, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε τις λεπτές άκρες από το χταπόδι μας.
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα οποία βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα για 2-3 ώρες.
  7. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, τον άνηθο και πιπέρι.
  8. Ανακατεύουμε απαλά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Το ξίδι είναι προαιρετικό, γιατί το κρασί έχει δώσει αρκετή οξύτητα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT