pandoro, ενός άλλου χριστουγεννιάτικου (και πιο διάσημου) ψωμιού της Ιταλίας. Στη συνταγή αυτή θα δείτε ότι η μαγιά χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε ένα είδος εύκολου προζυμιού.
Πολλοί θεωρούν ότι είναι πρόγονος του
1'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
14 ώρες και 27'
αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 18'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το εύκολο προζύμι
Για τη ζύμη
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
Εύκολο προζύμι
- Για να ετοιμάσουμε το χριστουγεννιάτικο αστέρι με αμύγδαλα και κουκουνάρια την προηγούμενη μέρα διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μέσα σε ένα μέτριο μπολ.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλο το βράδυ (8 ώρες), να δράσει η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.
Ζύμη
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το εύκολο προζύμι.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μέτρια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (1-2 κουτ. σούπας).
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, διπλώνοντας τις άκρες της προς το κέντρο και επαναλαμβάνοντας τρεις τέσσερις φορές.
- Στο τέλος, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη μεταφέρουμε μέσα σε μια χάρτινη θήκη ψησίματος μιας χρήσης σε σχήμα αστεριού, πιέζοντάς την απαλά ώστε να απλώσει και να πάρει όσο το δυνατόν το σχήμα της φόρμας.
- Εναλλακτικά, αν δεν βρούμε τέτοια φόρμα, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και την πιέζουμε να γίνει κάπως επίπεδη.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε μια μεγάλη τρίλιζα στην επιφάνεια της ζύμης, μπήγοντας το μαχαίρι περίπου μέχρι τη μέση.
- Με αυτόν τον τρόπο έχουμε χωρίσει τη ζύμη σε εννέα τετράγωνα κομμάτια, ενωμένα στο κάτω μέρος.
- Με τα χέρια μας προσπαθούμε να τεντώσουμε και να κάνουμε μυτερά τα κομμάτια, σχηματίζοντας τις μύτες του αστεριού, ενώ στο κεντρικό κομμάτι δίνουμε σχήμα κάπως στρογγυλεμένο.
Επιφάνεια
- Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και από πάνω τα πιέζουμε με έναν βαρύ πλάστη να σπάσουν σε κομμάτια.
- (Εναλλακτικά, τα κοπανίζουμε σε γουδί.)
- Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ξύσμα, τα μπισκότα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το νερό.
- Βρέχουμε τη ζύμη με λίγο νερό και απλώνουμε πάνω το μείγμα των ξηρών καρπών.
- Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για 45 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά στους 170°C και για 30-35 λεπτά στους 150°C.
- Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.