20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: Για 1 μεγάλο μπολΔιαδικασία
- Για το χούμους με πορτοκάλι, σουρώνουμε τα ρεβύθια τα βάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά(ή στη χύτρα για 20 λεπτά). Οταν είναι έτοιμα, τα αλατίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν και τα σουρώνουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ταχίνι με το χυμό πορτοκαλιού.
- Βάζουμε τα ρεβύθια στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το κύμινο, το μείγμα χυμού - ταχινιού, το ελαιόλαδο, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και τα πολτοποιούμε. Ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο- λίγο το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ρεβιθιών, μέχρι το χούμους να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
- Οταν είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και το ανακατεύουμε με τη μισή ποσότητα από το ξύσμα. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, γαρνίρουμε με το υπόλοιπο ξύσμα και σερβίρουμε συνοδεύοντας με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
Ξεκινήστε, λοιπόν, με ένα ουζάκι κι εσείς. Αλλά όχι όποιο κι όποιο! Το premium ούζο Αδολο Ισίδωρου Αρβανίτη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.