(Πιάτα από το Equip Hotel Μον. ΕΠΕ)
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Για τον ζωμό λαχανικών
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζωμός
- Για να ετοιμάσουμε την χορτόσουπα βελουτέ με μυρωδάτο ζωμό βάζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1,5 λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά.
- Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα για 1 ώρα.
- Τον σουρώνουμε και αφαιρούμε τα στερεά υλικά (τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα, για συνοδευτικό κ.ά.).
Σούπα
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε, τις πατάτες, το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
- Το πολτοποιούμε όλο στον πολυκόφτη, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πριν οι πρασινάδες χάσουν το ωραίο, φωτεινό χρώμα τους, και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
- Τον αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Μοιράζουμε αμέσως τη σούπα στα πιάτα και στολίζουμε με φυλλαράκια καυκαλήθρας.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.