1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 40' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: για ένα ταψί 30 εκ.Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Για το άλειμμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα, ξεκινάμε ζυμώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε δύο μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα χόρτα και τα μυρωδικά για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρακή και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.
- Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα αυγά και το τυρί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου 34 εκ.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε τη χορτόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.