30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τους κεφτέδες
Για την κάσα
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα.
- Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια να μαραθούν. Αν βγάλουν πολλά υγρά, πετάμε τα περισσότερα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Ρίχνουμε στα χόρτα το κρεμμύδι, το ρύζι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και πιπέρι μαζί με το μισό από το μετρημένο λάδι.
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε κεφτεδάκια.
- Τα βάζουμε κοντά-κοντά σε λαδωμένο ταψί, τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν.
Κάσα
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με προσοχή να ψηθεί, να ροδίσει και να μυρίσει ψημένο.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το νερό ή το ζωμό.
- Ανακατεύουμε ζωηρά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει και να γίνει μια αραιή κρεμούλα. Αρταίνουμε με το ξίδι, τόσο που να νοστιμίσει.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Μόλις αρχίσουν τα κεφτεδάκια να ροδίζουν, τα τραβάμε μια στιγμή και τα περιχύνουμε με την κάσα προσεκτικά να καλυφτούν όλα. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί και να πήξει η κάσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».