ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιούΧορτοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού Είναι και πολύ θρεπτικοί αυτοί οι χορτοκεφτέδες. Όπως σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, τα χόρτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και το DΝΑ από τοξικούς παράγοντες.

1' προετοιμασία
20' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 31'

Υλικά

Κομμάτια: 18 περίπου

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους χορτοκεφτέδες με καλοκαιρινά χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι (ή σε δύο, αν δεν χωράνε) βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και το κρεμμύδι, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας τα χόρτα με τα χέρια μας για να μαραθούν ελαφρώς.
  2. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 10 λεπτά τα λιγοστά υγρά που θα αποβάλουν.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με το μπέικιν πάουντερ.
  4. Προσθέτουμε το αυγό και το ασπράδι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα χόρτων και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να αναμειχθούν καλά τα υλικά, όμως το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να πλάθεται.
  7. Αν όχι, το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο – αποφεύγουμε να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι, γιατί θα μειώσουμε τη νοστιμιά του.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  9. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
  10. Πλάθουμε με το μείγμα περίπου 18 κεφτέδες, βάρους 40 γρ. ο καθένας, και τους πιέζουμε για να πλατύνουν λίγο.
  11. Τους περνάμε ελαφρά από το καλαμποκάλευρο και τους αραδιάζουμε στο ταψί.
  12. Τους αλείφουμε προσεκτικά με λίγο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
  13. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλείφουμε ξανά με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  14. Τους σερβίρουμε χλιαρούς ή μόλις κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT