Έμπνευση από το αγγλικό Sunday roast αντλεί ο σεφ, εξ ου και ο χυμός μήλου και το μηλόξιδο. Αν βρείτε στην αγορά αποξηραμένες άγριες τρομπέτες, προτιμήστε τες.
10'
προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για τον χοιρινό λαιμό με άγρια μανιτάρια και κράμπερις, σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βυθίζουμε το κρέας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί στην άρμη για 12 ώρες.
- Την επομένη, ξεπλένουμε το χοιρινό και το βράζουμε* σε νερό σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά (την ελάχιστη δυνατή - αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 85-90°C, να μην κοχλάζει) για περίπου 3 ώρες. Σουρώνουμε.
- Στο μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε τον ζωμό κότας και τον χυμό μήλου, αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Διατηρούμε ζεστό.
- Για το χοιρινό, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Στερεώνουμε μια σχάρα σε μεγάλο ταψί και ακουμπάμε το κρέας. Ψήνουμε για 15 λεπτά, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλο τόσο.
- Αν δεν έχουμε ταψί με σχάρα, το βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και σε χαμηλότερο ράφι βάζουμε το ταψί του φούρνου με λίγο νερό.
- Παράλληλα, στο ίδιο τηγάνι όπου σοτάραμε το χοιρινό και χωρίς να το ξεπλύνουμε, σοτάρουμε ελαφρώς τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το ζεστό μείγμα ζωμού-χυμού μήλου και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Κλείνουμε το μάτι, προσθέτουμε τα κράνμπερις και το θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και κόβουμε σε ισόπαχες φέτες.
- Σερβίρουμε το χοιρινό λαιμό με τη σάλτσα με τα μανιτάρια και ένα απλό ρύζι.
Το χοιρινό είναι ένα εύκολο σε οινικούς συνδυασμούς κρέας. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τις συνταγές με ωραία Ξινόμαυρα ή Pinot Νoir, γοητευτικές Μαυροδάφνες ή πλούσιες premium Νεμέες, αλλά και με ώριμες βαρελάτες Μαλαγουζιές και Βιδιανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.