40'
προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
8 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χοιρινό ρολό με πορτοκάλι και μπίρα, αρχικά τρίβουμε το χοιρικό με το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα σκεύος που ίσα να το χωράει.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, τη μισή μπίρα, το πορτοκάλι και το χοντρό αλάτι.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ να μαριναριστεί. Το γυρνάμε όσο πιο συχνά μπορούμε, να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Στραγγίζουμε το χοιρινό (κρατάμε το πορτοκάλι), το σκουπίζουμε καλά και το ροδίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, στο λάδι. Θέλει ένα 10 λεπτο για να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Το μεταφέρουμε σε μέτρια γάστρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη μπίρα, το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το πορτοκάλι, πιπέρι και όσο ζωμό κρέατος χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί το χοιρινό.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει το χοιρινό.
- Μπήγουμε ένα θερμόμετρο στο ψαχνό σε βάθος: πρέπει να έχει φτάσει τους 65° C. Διαφορετικά, κόβουμε λίγο σε ένα σημείο και ελέγχουμε: δεν πειράζει αν έχει μια απαλή ροζ γυαλάδα το ψαχνό, αρκεί να μην υπάρχει ζωντανό αίμα.
- Ξεφουρνίζουμε το χοιρινό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.
- Σουρώνουμε το ζουμί του χοιρινού σε ένα στενό δοχείο που βάζουμε στην κατάψυξη για 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος το οποίο αφαιρούμε με κουτάλι.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το καρότο με το ζουμί του χοιρινού.
- Μεταφέρουμε το όλον σε κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να δέσει.
- Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας όση μουστάρδα επιθυμούμε και αλατοπίπερο.
- Στο τέλος, ρίχνουμε το θυμάρι.
- Αφαιρούμε τους σπάγκους και κόβουμε το χοιρινό σε φέτες.
- Σερβίρουμε, το χοιρινό ρολό με πορτοκάλι και μπίρα, με τη σάλτσα και ρύζι γιασεμιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.