1 ώρα
προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη γέμιση
Για το ταψί
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε χοιρινό ρολό γεμιστό με σελινόριζες, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις σελινόριζες, τα πράσα και το μήλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να σωθούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν λίγο.
Ρολό
- Απλώνουμε το κρέας σε καθαρή επιφάνεια, το αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε το μείγμα της σελινόριζας στο κέντρο του, κατά μήκος της μακριάς πλευράς.
- Τυλίγουμε προσεκτικά σε σχετικά σφιχτό ρολό και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε πυκνά διαστήματα.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα όπου ετοιμάσαμε τη γέμιση και σοτάρουμε το ρολό για 7-8 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε μια γάστρα ρίχνουμε το σκόρδο, το σέλινο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, τα απλώνουμε ομοιόμορφα και ακουμπάμε πάνω τους το ρολό.
- Προσθέτουμε το κρασί, 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με καπάκι ή με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο σφιχτά.
- Ψήνουμε για 21/2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το κρέας, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 180°C και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ωραία το ρολό.
- Το μεταφέρουμε σε πιατέλα, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, αφαιρούμε τους σπάγκους και το κόβουμε σε φέτες.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχει μείνει στη γάστρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.