20'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
10 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χοιρινό μπούτι στο φούρνο καλυμμένο με αχλάδια, ξεκινάμε σοτάροντας σε ένα τηγάνι στο λάδι το σκόρδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
- Αδειάζουμε σε μια μεγάλη, βαθιά γάστρα ή ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε τα 2 κρασιά, το χυμό λεμονιού και το βασιλικό.
- Βάζουμε το χοιρινό, γυρίζουμε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ (8 - 10 ώρες).
- Γυρίζουμε το μπούτι όσο πιο συχνά μπορούμε, για να μαριναριστεί ομοιόμορφα. Την επομένη, αφαιρούμε τη μεμβράνη και «αλείφουμε» καλά το κρέας με το λιωμένο σκόρδο και το φασκόμηλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Αλατοπιπερώνουμε το γουρουνόπουλο και το ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
- Εν τω μεταξύ, χτυπάμε στο μούλτι το κυδωνόπαστο με το ξίδι ροδιού, μέχρι να γίνει ένα πηχτό υγρό σαν γλάσο.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο το κρέας και με ένα πινέλο απλώνουμε το γλάσο πάνω στο μπούτι και κολλάμε πάνω του τις φέτες αχλαδιού. Πάνω από το αχλάδι αλείφουμε το σιρόπι σφενδάμου.
- Ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά περίπου, μέχρι το μπούτι να ροδίσει και να γίνει στο εσωτερικό του (μπήγουμε το θερμόμετρο σε ένα σημείο με μπόλικο ψαχνό. Είναι έτοιμο στους 67° C. Αν δεν έχουμε, τρυπάμε με ένα καλαμάκι το κρέας - αν βγει ροζέ υγρό, θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα. Θέλει προσοχή γιατί το χοιρινό τρώγεται καλοψημένο).
- Σερβίρουμε το χοιρινό μπούτι με μουστάρδα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.