Ζητάµε από τον κρεοπώλη µας να µας κόψει ένα χοιρινό καρέ, να αφαιρέσει την πέτσα και το πολύ λίπος και να αφήσει µόνο µια λεπτή στρώση. Επειδή η σάλτσα περιέχει γάλα και λεµόνι φαίνεται σβολιασµένη, σαν να έχει κόψει, αλλά είναι πεντανόστιµη. Αν θέλουµε, µπορούµε να τη σουρώσουµε.
15'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χοιρινό καρέ αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 230°C (σκάλα 6-7 στο γκάζι).
- Σε ένα µέτριο ταψί, που ιδανικά να χωράει το καρέ ίσα-ίσα, απλώνουµε το σκόρδο και τα φρέσκα φύλλα του µυρωδικού που επιλέξαµε και από πάνω βάζουµε το καρέ.
- Αλατοπιπερώνουµε και περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο.
- Ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουµε για λίγο από τον φούρνο και το περιχύνουµε µε το γάλα.
- Συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 5-6 λεπτά, µέχρι να αρχίσει το γάλα να κοχλάζει.
- Ξαναβγάζουµε από τον φούρνο, περιχύνουµε µε τον χυµό λεµονιού και πασπαλίζουµε µε το ξύσµα.
- Βάζουµε πάλι στον φούρνο και ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 160° C (σκάλα 2 στο γκάζι) και µαγειρεύουµε για l-11/4 ώρα, µέχρι να µαλακώσει.
- Αλείφουµε το χοιρινό µε τα υγρά στο ταψί κάθε 30 λεπτά. ∆εν σκεπάζουµε το κρέας, ώστε να γίνει τραγανό το λίπος του.
- Για να ελέγξουµε αν το χοιρινό έχει ψηθεί, τρυπάµε το κρέας στο κέντρο µε ένα κοφτερό µαχαίρι ή καλαµάκι. Τα υγρά που θα βγούν πρέπει να είναι διαφανή. ∆ιαφορετικά, αν είναι ροζ, ψήνουµε λίγα λεπτά ακόµα.
- Ξεφουρνίζουµε και αφήνουµε το κρέας να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουµε.
- Αν θέλουµε, σουρώνουµε τη σάλτσα (δεν είναι απαραίτητο, αλλά µπορεί να φαίνεται σβολιασµένη) και τη σερβίρουµε µε το χοιρινό καρέ. Συνδυάζεται εξαιρετικά µε ψητά λαχανικά.