Eίναι το τέλειο γιορτινό φαγητό το καρέ. Δεν είναι δύσκολο να το γεμίσουμε! Το τρυπάμε το στο «μάτι», στο στρογγυλό της μπριζόλας, με το πίσω μέρος μιας κουτάλας και πιέζουμε μέχρι να περάσει από την άλλη μεριά – το ψαχνό υποχωρεί και δημιουργείται μια μακρόστενη τρύπα, όπου πάλι με τη βοήθεια της κουτάλας, στριμώχνουμε τη γέμιση.
1 ώρα
προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε χοιρινό καρέ γεμιστό με μήλα, κυδώνια και λουκάνικο, αρχικά αφαιρούμε τη μεμβράνη από το λουκάνικο και κόβουμε την ψίχα στο εσωτερικό του σε μικρά κομμάτια.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στα 30 ml λάδι το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, να μαραθεί.
- Ρίχνουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
- Προσθέτουμε τα μήλα, τα κυδώνια, την μπίρα και το μέλι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει εντελώς το μείγμα.
- Στο τέλος, προσθέτουμε το θυμάρι, πιπέρι και, αν χρειάζεται, αλάτι.
Γέμισμα, δέσιμο+ψήσιμο
- Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό.
- Αλείφουμε το εσωτερικό του με τη μουστάρδα και βάζουμε τη γέμιση όσο πιο στριμωχτά μπορούμε.
- Κλείνουμε το χοιρινό και κάνουμε πυκνά, σφιχτά δεσίματα με σπάγκο μαγειρικής.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αν έχουμε μεγάλο τηγάνι, ροδίζουμε το καρέ (όσο γίνεται) στα 50 ml ελαιόλαδο, διαφορετικά το αλείφουμε με το λάδι, το βάζουμε σε ταψί και το ροδίζουμε κάτω από το γκριλ για 10 λεπτά (το γυρνάμε να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές).
- Ψήνουμε το καρέ στις αντιστάσεις στους 180° C για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει.
- Για να είμαστε σίγουροι ότι έγινε, μπήγουμε ένα θερμόμετρο στο ψαχνό σε βάθος: πρέπει να έχει φτάσει τους 65° C. Διαφορετικά, κόβουμε μια μπριζόλα και ελέγχουμε: δεν πειράζει αν έχει μια απαλή ροζ γυαλάδα, αρκεί να μην υπάρχουν αιματηρά σημεία.
- Ξεφουρνίζουμε το καρέ, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.
Σάλτσα
- Ρίχνουμε το κρασί στο ταψί και με μια ξύλινη κουτάλα τρίβουμε τον πυθμένα ώστε να διαλυθούν στο υγρό τα καμένα υπολείμματα από το ψήσιμο του χοιρινού.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνουν 300 ml.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα.
- Αν τη θέλουμε πιο δεμένη, τη βράζουμε λίγο ακόμη, προσθέτοντας 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ διαλυμένο σε 50 ml νερό.
- Στο τέλος δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
- Αφαιρούμε το σπάγκο και κόβουμε το καρέ ανάμεσα στα κόκαλα.
- Σερβίρουμε το χοιρινό καρέ γεμιστό με μήλα, κυδώνια και λουκάνικο με τη σάλτσα και πουρέ πατάτας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.