20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 8-10Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Για τα χοιρινά σουβλάκια με καπνιστή πάπρικα και γιαούρτι, τρίβουμε τα κομμάτια του κρέατος με τη λεμονόκουπα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, γιαούρτι, μουστάρδα, πάπρικα, λεμόνι, αλατοπίπερο).
- Βάζουμε τη μισή σος-μαρινάδα στο μπολ με το κρέας, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, ώστε να μαριναριστεί το κρέας.
- Την υπόλοιπη σος τη διατηρούμε στο ψυγείο.
- Στο μεταξύ, αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα βουτάμε σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο.
- Αφού περάσει ο χρόνος μαριναρίσματος, περνάμε τα κομμάτια του κρέατος στα σουβλάκια.
- Τα σκουπίζουμε πολύ καλά από τη μαρινάδα, γιατί το γιαούρτι θα καεί και δεν θα μπορέσει να ψηθεί σωστά το κρέας στο εσωτερικό του.
Ψήσιμο στον φούρνο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Λαδώνουμε καλά τη σχάρα του φούρνου, τη βάζουμε στο ψηλότερο ράφι και από κάτω εφαρμόζουμε ένα ταψί ώστε να πέφτουν λίπη και ζουμάκια στο ταψί και να μην λερώσουμε τον φούρνο μας.
- Τακτοποιούμε τα σουβλάκια στη σχάρα και ψήνουμε για 10 - 12 λεπτά, από κάθε πλευρά.
Ψήσιμο σε ψησταριά
- Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Κάνουμε τακτικά γυρίσματα.
- Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.
Η δοκιμή μας
- Χρειάστηκαν – τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)– 20 λεπτά με τακτικά γυρίσματα.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά με την υπόλοιπη σος σε μπολάκι και ζεστές πιτούλες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.