40' παρασκευή
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 10Για τη βάση
Για την κρέμα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βάση
- Για το cheesecake, ξεκινάμε αλέθοντας τα μπισκότα σε έναν πολυκόφτη σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να βραχούν.
- Απλώνουμε το τριμμένο μπισκότο σε τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. και το στρώνουμε πιέζοντας προς τα κάτω, να γίνει μια συμπαγής βάση. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
Κρέμα
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε 20 ml ζεστό νερό.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη διαλυμένη ζελατίνη με λίγο από το γιαούρτι, έπειτα ρίχνουμε και το υπόλοιπο γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το μέλι ή την ξυλιτόλη και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μείγμα του γιαουρτιού, προσθέτοντας τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
- Ομογενοποιούμε καλά και απλώνουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο. Ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
- Χτυπάμε τις μισές φράουλες καλά στο μπλέντερ και σουρώνουμε τον πολτό τους μέσα σε ένα μπολ, για να συγκρατήσουμε τα σποράκια.
- Τις υπόλοιπες φράουλες τις ψιλοκόβουμε.
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό μέσα σε ένα μπολ. Μόλις μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε 20 ml ζεστό νερό.
- Τις ενσωματώνουμε στο ζουμί φράουλας, προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες φράουλες και ρίχνουμε, αν θέλουμε, και την ξυλιτόλη. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
- Μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρά, το απλώνουμε πάνω από την κρέμα του τσίζκεϊκ και τοποθετούμε στο ψυγείο ξανά, να κρυώσει καλά το γλυκό για 1-2 ώρες προτού σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.