ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣCheesecake με επικάλυψη καραμέλας με μπίρα (!)Cheesecake με επικάλυψη καραμέλας με μπίρα (!) Η Γεωργία Τσαμπάνη, που μας έδωσε την συνταγή, έκανε τα πρώτα της βήματα στη ζαχαροπλαστική στο εστιατόριο Nammos στη Μύκονο και ακολούθησε μια τετραετής θητεία στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου μαθήτευσε στη γαλλική ζαχαροπλαστική. Σήμερα, είναι head chef στο ghost ζαχαροπλαστείο Madame Fraise, όπου διοχετεύει τη δημιουργικότητά της στην παρασκευή γλυκών για το κοινό αλλά και για ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια σε Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη και Μεσσηνία.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη βάση

Για την καραμέλα

Για την κρέμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το cheesecake καραμέλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει ελαφρώς η ζάχαρη.
  2. Παίρνει λίγη ώρα, καθώς στην αρχή η ζάχαρη θα σχηματίσει γρομπαλάκια και θα χρειαστεί να την ανακατέψουμε για λίγη ώρα ώστε να λιώσει εντελώς.
  3. Όση ώρα κρατάει αυτή η διαδικασία, βάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να βράσει.
  4. Παρακολουθούμε την καραμέλα και μόλις λιώσουν όλα τα κομμάτια ζάχαρης και πάρει ένα απαλό καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Προσοχή: Θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει η καραμέλα και θα πιτσιλάει, γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε μην καούμε.
  6. Προσθέτουμε και το βούτυρο που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε να διαλυθεί και να σκορπίσει σε όλη την καραμέλα.
  7. Τέλος, ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα μπολ.
  8. Αφήνουμε να χλιαρύνει και τη βάζουμε στο ψυγείο, για να πέσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θερμοκρασία της.

Βάση

  1. Αλέθουμε τα μπισκότα σε έναν πολυκόφτη σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο.
  2. Μοιράζουμε το μείγμα σε 6-8 ποτήρια, βάζοντας περίπου 1 κουταλιά της σούπας στο καθένα.
  3. Τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Κρέμα

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να βράσει και σε ένα μπολάκι βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν μέσα σε κρύο νερό.
  2. Μόλις το γάλα βράσει, το αποσύρουμε και προσθέτουμε τις ζελατίνες, αφού πρώτα τις στύψουμε καλά από το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθούν.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή και αφράτη κρέμα.
  4. Προσθέτουμε το γάλα με τις ζελατίνες και 80 γρ. από την καραμέλα που φτιάξαμε (να έχει κρυώσει καλά) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα στα ποτήρια, βάζοντας περίπου 80 γρ. στο καθένα.
  6. Γαρνίρουμε τα γλυκά με την καραμέλα που μας έχει μείνει και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT