Ο γνωστός χαλβάς Φαρσάλων, όπως μας τον ετοίμασε η Φρόσω Νεραντζάκη, μαγείρισσα και κάτοικος του χωριού Βρυσούλα στον Έβρο, για να μας υποδεχτεί στον τόπο της. Η δοσολογία και οι αναλογίες ορίζονται από το σκεύος μέτρησης που θα επιλέξουμε: φλιτζάνι, ποτήρι ή κούπα.
5'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
45'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: για ταψάκι 20x30εκ.Διαδικασία
- Για τον χαλβά Φαρσάλων, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον νισεστέ, το 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (ή λιγότερη, αν θέλουμε) και το νερό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί όσο περισσότερο γίνεται ο νισεστές.
- Αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να αχνίσει.
- Προσθέτουμε προσεκτικά τα 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με ελαστική σπάτουλα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρώμα ξανθής καραμέλας
- Στα μισά της διαδικασίας, μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα η ζάχαρη δηλαδή, ρίχνουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
- Ανακατεύουμε άλλη μία φορά το μείγμα του νισεστέ και προσεκτικά (γιατί θα πιτσιλίσει) το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια ή ελαφρά δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να χυλώσει, αλλά όχι να σφίξει, και να πάρει απαλό καστανό χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βρέχουμε αμέσως το ταψάκι με νερό και αδειάζουμε εκεί τον χυλό.
- Τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα και τον αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
- Ίδανικά θα τρεμουλιάζει, δεν θα είναι εντελώς συμπαγής.
- Τον κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας ή, όπως εδώ, με ποτηράκι-σφηνάκι για να βγουν στρογγυλές μπουκίτσες.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.