Το κλασικό μπράουνι περιέχει σημαντική ποσότητα βουτύρου (110-180 γρ. ανάλογα με τη συνταγή) το οποίο εδώ αντικαθίσταται από το αβοκάντο, ένα «μαγικό» υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη vegan ζαχαροπλαστική αντί για λάδι, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Είναι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε λιπαρά οξέα, βιταμίνες (σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος), μέταλλα και φυτικές ίνες. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά οξέα (κατά βάση μονοακόρεστα) και σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Α και η Ε, καθώς και σε καροτενοειδή, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, φυτικών ινών και μετάλλων, και καλύπτει το 11,7% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα μας εφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και χαλκού (καλύπτει το 20%, το 16% και το 59% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής τους).
![Ντιπ με αβοκάντο και ψιλά φασόλια](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/06/ntip-me-avokanto-kai-psila-fasolia-gastronomos1-420x560.jpg?v=1718104917)