20'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σος Beaujolais
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Αυγά ποσέ
- Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 500 ml νερό και το ξίδι μέχρι να κοχλάσουν.
- Σπάμε ένα ένα τα αυγά μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε κατευθείαν από το μπολ μέσα στην κατσαρόλα.
- Τα γυρίζουμε απαλά ώστε να καλυφθούν από το ασπράδι.
- Βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το κρύο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός.
- Στραγγίζουμε τα αυγά και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.
Ψωμί
- Με ένα κουπάτ διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια από κάθε φέτα ψωμιού και την υπόλοιπη ψίχα την κόβουμε σε κυβάκια.
- Σοτάρουμε στις 3 κουτ. σούπας λάδι και σε δυνατή φωτιά το ψωμί (στρογγυλά και κυβάκια) για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σος
- Ρίχνουμε τα 100 ml από το κρασί και τη ζάχαρη σε ένα τηγανάκι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Βράζουμε μέχρι να μειωθεί αρκετά και να αποκτήσει υφή σιροπιού.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλάτι και τη μουστάρδα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα λάδια, χτυπώντας με το σύρμα έτσι ώστε να γίνει μια μαγιονέζα.
- Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι κρασιού, ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το ξίδι και το υπόλοιπο κρασί και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
- Βάζουμε σε 4 βαθιά πιάτα από 1 στρογγυλό κρουτόν και 1 αυγό.
- Ρίχνουμε τη σος, τα μυρωδικά, πιπέρι και τα τηγανητά κυβάκια ψωμιού.
Στο ποτήρι μας: Ένα Beaujolais Villages.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.