1 ώρα και 20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: (για 1 ταψί διαμέτρου 40 εκ.)

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Για την επιφάνεια της πίτας

Διαδικασία

Φύλλα

  1. Για να ετοιμάσουμε την τυρόπιτα με φύλλα βραστά, αρχικά σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα αυγά και το χλιαρό νερό, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σχετικά σφιχτή που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Πίτα

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια.
  2. Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα για να μην ξεραθούν) και με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.
  3. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό στην πιο μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα που διαθέτουμε.
  4. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τη 1 κουτ. σούπας λάδι και αφήνουμε να κοχλάσει.
  5. Ρίχνουμε 1 φύλλο μέσα στο βραστό νερό και ανακατεύουμε απαλά με μια τρυπητή κουτάλα.
  6. Το αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει κατά τόπους, να αλλάξει χρώμα και να γίνει πολύ γλιστερό.
  7. Το βγάζουμε με προσοχή με τη σπάτουλα και το αφήνουμε να στραγγίξει για 2-3 λεπτά πάνω από ένα μεγάλο σουρωτήρι (φροντίζουμε να μην τσαλακωθεί, για να μην κολλήσουν οι πτυχές του μεταξύ τους) ή σε μια καθαρή πετσέτα.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 φύλλα.
  9. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε 2 ωμά και 6 βρασμένα φύλλα.
  10. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε 1 από τα ωμά φύλλα, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες να εξέχουν.
  11. Το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/4 της γέμισης. Απλώνουμε πάνω στη γέμιση 2 από τα βρασμένα φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα ξεχωριστά.
  12. Βάζουμε άλλο 1/4 από τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  13. Στρώνουμε άλλα 2 βρασμένα φύλλα, καλά βουτυρωμένα, απλώνουμε άλλο 1/4 από τη γέμιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα βρασμένα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
  14. Σκεπάζουμε με το δεύτερο ωμό φύλλο. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, στριμώχνοντας τες γύρω από την πίτα.
  15. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  16. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της πίτας.
  17. Τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε ρόμβους.
  18. Ψήνουμε την πίτα για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  19. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
  20. Λιώνουμε το βούτυρο και, ζεστό όπως είναι, το αλείφουμε στην επιφάνεια της ψημένης πίτας.
  21. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή χλιαρή.
  22. Αν κρυώσει, την ξαναζεσταίνουμε σκεπασμένη στον φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT