ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜους με ανθότυρο, παστέλι από φυστίκι Αιγίνης και μέλιΜους με ανθότυρο, παστέλι από φυστίκι Αιγίνης και μέλι «Ο ασουρές είναι γλυκό που συνηθίζουν οι Αλεβίδες (μουσουλμανική θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα της Τουρκίας κυρίως). Ετοιμάζεται σε μεγάλα καζάνια και προσφέρεται παραδοσιακά μετά το Ραμαζάνι, για χάρη του εγγονού του Μωάμεθ. Περίπου το ίδιο πολύκαρπο γλυκό φτιάχνουν και οι Ρωμιοί τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν από τη Σταύρωση τουΙ Ιησού», εξηγεί ο κ. Λεμί Ιμπραήμογλου, γιατρός από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο οποίος ζει μόνιμα πλέον στην Κωνσταντινούπολη. Σε ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι στο σπίτι του, μας σέρβιρε το κοινό γλυκό των δύο θρησκειών, που στην Ελλάδα το ονομάζουμε και βαρβάρα ή κολλυβόζουμο ή πολυσπόρια. Η εκδοχή της οικογένειας Ιμπραήμογλου, παρόμοια με αυτήν που συνηθίζουν γενικότερα στην Πόλη, περιλαμβάνει στη συνταγή φασόλια και ρεβύθια, ανάμεικτα με ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και στάρι. Θρεπτικό και χορταστικό, δεν το λες τόσο γλυκό, όσο ένα δυναμωτικό πρωινό. Μετρήστε τα υλικά με ένα ποτήρι του νερού χωρητικότητας 250 ml.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 15' βράσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Για τον ασουρέ, ξεκινάμε μουλιάζοντας αποβραδίς το στάρι σε βραστό νερό, μέσα σε κατσαρόλα με κλειστό καπάκι.
  2. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό, προσθέτουμε περίπου 8 ποτήρια φρέσκο νερό και βράζουμε το σιτάρι για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Όταν δούμε ότι σώνε-ται το νερό, τότε προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν περάσει η 1 ώρα, προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα προβρασμένα φασόλια και ρεβύθια, το ρύζι, το αλάτι και το πλιγούρι, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα.
  4. Τα στραγγίζουμε. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το ροδόνερο και όλα τα ξηροκάρπια και τα ξερά φρούτα. Μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά. Στο τέλος θα έχουμε έναν παχύ χυλό.
  5. Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρίφαλα και σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ρόδι και επιπλέον ξηρούς καρπούς. Άλλοι το τρώνε ζεστό και σε άλλους αρέσει κρύο από το ψυγείο. Αν δεν καταναλωθεί αμέσως, καλό είναι να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT