40'
προετοιμασία
6 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 7 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το κρασί σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί κατά 2/3. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει. Είναι προτιμότερο να το σοτάρουμε σε δύο δόσεις (μοιράζοντας και το λάδι), για να ροδίσει όμορφα. Αν στριμωχτούν τα κομμάτια στην κατσαρόλα, η θερμοκρασία θα πέσει και το κρέας θα «βράσει» αντί να τσιγαριστεί.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το σέλερι, τα κρεμμύδια και τα καρότα στο υπόλοιπο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις δάφνες, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Όταν σοταριστεί το κρέας, προσθέτουμε το μείγμα λαχανικών, το κρασί και την ντομάτα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα να καλυφθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, ξαφρίζουμε για λίγα λεπτά και τραβάμε από τη φωτιά.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα και την κλείνουμε καλά με το καπάκι της. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί και το σκεπάζουμε καλά πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο για να σφραγίσουμε το περιεχόμενο.
- Ψήνουμε το ραγού για σχεδόν 6 ώρες, μέχρι να μελώσει.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
- Τα στραγγίζουμε και, όταν είναι έτοιμο το ραγού, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ρίχνουμε στο φαγητό τα ζυμαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον δυόσμο.
- Αποσύρουμε και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Μοιράζουμε το αρνίσιο ραγού με στριφτάρια σε πιάτα, σκορπίζουμε το τυρί που επιλέξαμε και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.