40'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το αυγολέμονο
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα παϊδάκια και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι το αλεύρι να καλύψει απαλά όλα τα κομμάτια. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα παϊδάκια σε 2-3 δόσεις, για 5-6 λεπτά κάθε δόση, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αποφεύγουμε να τα σοτάρουμε όλα μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και τα παϊδάκια, αντί να σοταριστούν, θα «βράσουν» και θα πάρουν βαριά μυρωδιά.
- Βγάζουμε κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και προσθέτουμε τα πράσα. Σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι όλα τα υλικά να μαραθούν.
- Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του σέλινου (κρατάμε τα φύλλα για αργότερα) και τη μαραθόριζα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας τακτικά.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα παϊδάκια, σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό (ή το νερό), αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε το υγρό να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα λάπαθα και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 25 λεπτά.
- Αποσύρουμε.
Αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σύρμα τα αυγά με τον κρόκο μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και σταδιακά τον χυμό λεμονιών, χτυπώντας συνεχώς.
- Έπειτα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο όσο περισσότερο καυτό ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε, μέχρι το μείγμα των αυγών να ζεσταθεί καλά. Αλατοπιπερώνουμε.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα το αυγολέμονο και μοιράζουμε σε πιάτα.
- Αν θέλουμε, ρίχνουμε σε κάθε μερίδα λίγο ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο μάραθο και μυρώνια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.