ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνάκι με ρεβύθια, ξερά δαμάσκηνα και φασκόμηλοΑρνάκι με ρεβύθια, ξερά δαμάσκηνα και φασκόμηλο
20' προετοιμασία
5 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 5 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κους κους

Διαδικασία

  1. Για το αρνί στη γάστρα με κουσκούς, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  3. Απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα σε λεία επιφάνεια. Αλείφουμε κάθε μερίδα αρνιού με το μείγμα της μουστάρδας και τα βάζουμε στη λαδόκολλα.
  4. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα και κλείνουμε το κρέας καλά, σαν πακέτο. Τυλίγουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο δύο φορές.
  5. Βάζουμε το κρέας στη γάστρα, προσθέτουμε 100 ml νερό και κλείνουμε με το καπάκι.
  6. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 4 1⁄2 ώρες.
  7. Ξεφουρνίζουμε και προσεκτικά, για να μην καούμε, αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και τη λαδόκολλα αδειάζοντας το κρέας με τα ζουμιά του στο σκεύος.
  8. Ξαναβάζουμε τη γάστρα στον φούρνο, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 15 λεπτά, αλείφοντας πότε πότε το κρέας με τα υγρά της γάστρας, μέχρι να ροδίσει.
  9. Αφήνουμε το κρέας να σταθεί εκτός φούρνου.

Κουσκούς

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ στη μέγιστη θερμοκρασία.
  2. Απλώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε σε μονή στρώση τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
  3. Ραντίζουμε με 2 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντας τα λαχανικά στο μέσον του ψησίματος, ή μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσουν εξωτερικά.
  4. Βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε κατευθείαν τις πιπεριές σε σακουλάκι τροφίμων ή σε μπολ, που σκεπάζουμε με μεμβράνη για να «ιδρώσουν» και να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε.
  5. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα.
  6. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  7. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τις ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε στις πιπεριές αλάτι, πιπέρι και το βαλσαμικό ξίδι.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε το κουσκούς, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε τις πιπεριές, το δαφνόφυλλο, αλατοπίπερο και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σταδιακά, ανακατεύοντας.
  11. Σιγοβράζουμε μέχρι να φουσκώσει το ζυμαρικό και να γίνει (περίπου 10-15 λεπτά). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό.
  12. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Σερβίρουμε το κουσκούς στα πιάτα, από πάνω βάζουμε το κρέας και περιχύνουμε με τα υγρά της γάστρας.

Ένα πλούσιο κρασί βασισμένο στο Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 147.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κους κους

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT