Η Μαρία Ηλιάκη είναι μια μαγείρισσα με το βλέμμα της Αγίας Υπομονής. Κουμαντάρει μια κουζίνα από την οποία το καλοκαίρι, στην υψηλή τουριστική περίοδο, βγαίνουν 25 κατσαρόλες φαγητό τη μέρα και μέχρι το βράδυ έχουν αδειάσει και τακτοποιηθεί. Στην ταβέρνα τους, τον «Ηλιομανώλη», στο έμπα της Κανέβου, μαγειρεύει από φασολάκια μέχρι σουτζουκάκια, χοιρινό με μάραθο και αγριόπρασο, λεμονάτο μοσχάρι, όλα ψημένα στο τσικάλι. Η κουζίνα της λάμπει. Μας έφτιαξε ασκορδουλάκους με αρνάκι. Τους άγριους αυτούς βολβούς με την πικρή γεύση τούς μαγείρευαν παλιά μόνο τον χειμώνα, καθώς η εποχή που βγαίνουν είναι κοντά στα Χριστούγεννα. Βρίσκονται πολύ βαθιά στη γη.

«Περιμέναμε να οργώσουν τα χωράφια. Αν έβρεχε μετά το όργωμα, πηγαίναμε να τους βγάλουμε όσο το χώμα ήταν αφράτο, μαλακό», θυμάται η Μαρία Γρυντάκη από την Καλή Συκιά. Οι ασκορδουλάκοι χρειάζονται καθάρισμα, βράσιμο δύο φορές να ξεπικρίσουν και ύστερα να μείνουν για καμιά ώρα στο ξίδι. Μετά τους κλείνουν με ελαιόλαδο σε βάζο.

Κάποιοι τους βράζουν και τους διατηρούν στην κατάψυξη μέχρι τη μέρα του μαγειρέματος.

«Τρώγονται μαζί με κρέας: με αρνί, με κοτόπουλο, με κουνέλι ή και με χοιρινό. Ρίχνω στην κατσαρόλα και λίγο αλεύρι, τους σφίγγω κι ένα λεμόνι για να δέσει η σάλτσα», συμβουλεύει η Κατίνα Γρυντάκη, νοικοκυρά από το διπλανό χωριό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣArnaki-tsigariastoΑρνάκι τσιγαριαστό

 

20' προετοιμασία
1 ώρα και 26' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 46'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αρνί με ασκορδουλάκους αρχικά πλένουμε καλά το αρνί και το ζεματίζουμε για 10-15 λεπτά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
  2. Ξαφρίζουμε όσο μαζεύεται αφρός στην επιφάνεια.
  3. Βγάζουμε το αρνί σε μια πιατέλα και πετάμε το νερό.
  4. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί.
  5. Στη συνέχεια, το σοτάρουμε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που διαθέτουμε, στο ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
  7. Έπειτα, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί ώστε να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του αρνιού.
  9. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  10. Προσθέτουμε τους βολβούς (ασκορδουλάκους) και τις δάφνες και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα με σκεπασμένη κατσαρόλα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνί.
  11. Στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε, αν χρειαστεί, κι άλλο νερό.
  12. Περίπου 5 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τη ρίγανη.
  13. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε το αρνί με ασκορδουλάκους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT