40'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για το αρνάκι στη λαδόκολλα με αγκινάρες και μάραθα ξεκινάμε και πλένουμε και σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος.
- Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα τρίβουμε καλά με αλάτι και πιπέρι.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας (σε δόσεις) για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο.
- Ανακατεύουμε για περίπου 1/2 λεπτό, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τις αγκινάρες, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να λαδωθούν, ρίχνουμε και το μάραθο, ανακατεύουμε άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να τσιγαριστεί και ο μάραθος.
- Απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο (1 μέτρο το καθένα) σταυρωτά. Αντίστοιχα από πάνω απλώνουμε 3 κομμάτια λαδόκολλα, 2 σταυρωτά και άλλο 1 κομμάτι διαγώνια.
- Αραδιάζουμε στο κέντρο το αρνί και το τρίβουμε ελαφρώς με το ξύσμα λεμονιού και το μέλι.
- Αδειάζουμε και το μείγμα αγκινάρας, βάζοντας τις αγκινάρες ανάμεσα στα κομμάτια αρνιού. (Αν θέλουμε, φτιάχνουμε δύο πουγκιά, χωρίζοντας όλα τα υλικά στη μέση).
- Κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν πουγκί και τη δένουμε με σπάγκο.
- Κλείνουμε και τα αλουμινόχαρτα.
- Βάζουμε το δέμα σε ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά.
- Ανοίγουμε τη λαδόκολλα γύρω-γύρω σαν στεφάνι, ρίχνουμε το γιαούρτι σε κουταλιές από πάνω και σερβίρουμε ή συνοδεύουμε με το γιαούρτι σε μπολ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.