40'
προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 - 160°C.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το αρνί σε λίγο από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Το αποσύρουμε από το σκεύος. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και με μια σπάτουλα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους ώστε να αποκολληθούν τα γλάσσα.
- Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα μυρωδικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, δάφνη), αλατοπίπερο και ½ ποτήρι νερό.
- Αλείφουμε καλά το σοταρισμένο αρνί με τη μουστάρδα και το τακτοποιούμε πάνω από τα λαχανικά.
- Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα και κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, 2-3 φορές, με πολλή προσοχή για να μην καούμε, βρέχουμε το αρνί με τα υγρά της γάστρας.
- Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το κρέας από την γάστρα, σουρώνουμε καλά τα υγρά και σιγοβράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα έως ότου αρχίσουν να δένουν (να μείνει η μισή ποσότητα υγρών).
- Ξεψαχνίζουμε αρκετά το κρέας (αφαιρούμε λίπος και κόκκαλα) σε μικρά και λεπτά κομματάκια.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και ξαναροδίζουμε το κομματάκια αρνιού για 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε την σάλτσα και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σερβίρουμε το αρνάκι σε βαθύ πιάτο και από πάνω πασπαλίζουμε με μια γενναία δόση από το ξηρό ανθότυρο.