Στο ξεχωριστό πασχαλινό τραπέζι που στήσαμε στο Δέλτα του Έβρου, τόσο οι Nomade et Sauvage όσο και οι υπόλοιποι μάγειρες, άλλοι από την περιοχή και άλλοι από διάφορα σημεία της Ελλάδας, εμπνεύστηκαν από τον πλούτο του τόπου και τις δικές τους εμπειρίες και προτιμήσεις, και γέννησαν από κοινού ένα συναρπαστικό μενού που μαγειρεύτηκε υπαίθρια με σκηνικό τον μεγάλο ποταμό. Ανάμεσα στα πιάτα που ετοίμασε ο Σωτήρης Ευαγγέλου, που έδειξε εξαρχής ενθουσιασμό με την ιδέα ενός μαγειρέματος στη φύση, ήταν και αυτό το αρνάκι καπαμά.
15'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για το αρνάκι καπαμά στον φούρνο με πατάτες ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του αρνιού σε δύο δόσεις, για 6-7 λεπτά την κάθε δόση, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
- Βάζουμε και τις δύο δόσεις στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, την καυτερή πιπεριά, τον πελτέ και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νερό τόσο που να καλύψει το κρέας, το αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε.
- Αν η κατσαρόλα είναι κατάλληλη για φούρνο, την κλείνουμε με το καπάκι της και φουρνίζουμε, διαφορετικά αδειάζουμε όλο το περιεχόμενό της σε ευρύχωρη γάστρα με καπάκι.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 1 ώρα.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και το βούτυρο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι το κρέας να μελώσει.
- Το σερβίρουμε σε ζεσταμένα πιάτα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.