ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓκόγκλιες με μανιτάρια και κρέμα τυριούΓκόγκλιες με μανιτάρια και κρέμα τυριούΤη συνταγή μας έδωσε η Ντίνα Πράσινου, μαγείρισσα από την Ηρακλειά, για το τεύχος του «Γ» Οι μαγείρισσες των Κυκλάδων.

45' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αρανιστά – σπιτικά ζυμαρικά βρασμένα σε γάλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι και σε ένα άλλο νερό, κρύο.
  2. Με το ένα χέρι ραντίζουμε το αλεύρι με το νερό και παράλληλα, με το άλλο χέρι, ανακατεύ- ουμε κυκλικά το αλεύρι ώστε να σχηματίζονται κομπαλάκια μικρά, περίπου όσο το κουσκούς, όπου θα ενώνεται το αλεύρι με το νερό.
  3. Μόλις σχηματιστούν αρκετά, τα παίρνουμε με τη χούφτα και τα κοσκινίζουμε σε μια σήτα, πάνω από το μπολ με το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Σκορπίζουμε τα κομπαλάκια σε ένα μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία ραντίσματος-ανακατέματος, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να πάρει βράση.
  6. Ρίχνουμε όλα τα αρανιστά και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, σημάδι ότι είναι έτοιμα.
  7. Τα στραγγίζουμε, αλλά αφήνουμε στην κατσαρόλα περίπου 1 εκ. νερό.
  8. Ρίχνουμε μέσα τα αρανιστά και προσθέτουμε το γάλα.
  9. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το γάλα να πάρει βράση, ανακατεύοντας τακτικά και απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν τα αρανιστά.
  10. Το μείγμα που προκύπτει είναι σαν αραιό ρυζόγαλο.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT