Με βούτυρο και φρέσκο γάλα φτιάχνεται ο χαλβάς που συνήθιζαν στην Ανατολή και εδώ στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστή η νηστίσιμη εκδοχή του με λάδι και νερό. Οι Τούρκοι τον φτιάχνουν σχεδόν πάντα με βούτυρο, ενώ στην Περσία μπορεί να προσθέσουν ροδόνερο ή ακόμα και σαφράν. Εδώ, με ζαχαρούχο γάλα για έξτρα πλούσια γεύση.
15'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: για μέτρια φόρμα του κέικΔιαδικασία
- Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά με γάλα, βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά.
- Διατηρούμε το μείγμα ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Σε άλλη, μεγαλούτσικη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
- Όταν λιώσει τελείως και κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και την κόντιτα.
- Με γερή ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται και να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα (πολύ προσεκτικά, γιατί θα αφρίσει και θα πιτσιλίσει) και ανακατεύουμε.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Βρέχουμε με νερό μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, ή ένα ταψάκι διαμέτρου 28-30 εκ., και αδειάζουμε εκεί τον χαλβά, πιέζοντας καλά με σπάτουλα ή κουτάλι. Εναλλακτικά, τον μοιράζουμε σε 6 ατομικά φορμάκια για τάρτα.
- Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει εντελώς και τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης και διακοσμούμε με ολόκληρη ψίχα τους.