20'
προετοιμασία
3 ώρες και 45' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για το γκιούλμπασι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το κρέας, περιχύνουμε με τη μουστάρδα και το λάδι και πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας το κρέας με τα υλικά.
- Αφήνουμε 30 λεπτά το κρέας, να μαριναριστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα καλύψει όλο το ταψί ή τη γάστρα και θα υπάρχει και επιπλέον για να τυλίξουμε τα υλικά.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα, το ένα πάνω στο άλλο, σταυρωτά, εναλλάξ.
- Στρώνουμε τη λαδόκολλα στο σκεύος.
- Ρίχνουμε το κρέας με τα λαχανικά και τα υγρά από το μπολ και τα απλώνουμε. Σκορπίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε τον ζωμό.
- Τυλίγουμε προσεκτικά και σφιχτά τη λαδόκολλα γύρω από όλα τα υλικά, προσέχοντας να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής υγρών.
- Φτιάχνουμε ένα πουγκί και το δένουμε στην κορυφή με σπάγκο κουζίνας.
- Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τυλίγουμε γύρω από το δεματάκι που έχουμε φτιάξει και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και σιγοψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 20 λεπτά «να ξεκουραστεί».
- Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο μέσα στο ταψί και μεταφέρουμε το κρέας και τα λαχανικά σε μια πιατέλα μαζί με τα υγρά τους.
Στο ποτήρι μας ένα κρασί ευέλικτο με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών μια Λημνιώνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.