ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και γλάσοΝηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και γλάσο
1 ώρα και 15' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 22-24 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ αμυγδάλου-πορτοκαλιού με σαγκουίνια σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μπόλικο νερό και βράζουμε το πορτοκάλι ολόκληρο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο που να τρυπιέται εύκολα με πιρούνι.
  2. Το βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε στα τέσσερα.
  3. Αφαιρούμε κουκούτσια, αν υπάρχουν, και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το λάδι και το φυτικό γάλα.
  4. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν πολτός.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη σκόνη αμυγδάλου, τη σόδα, τη ζάχαρη και την πολέντα.
  6. Προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι να μουσκέψει η πολέντα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
  9. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 22-24 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα του χαρτί ψησίματος.
  10. Τακτοποιούμε εκεί τις φέτες σαγκουινιών κυκλικά.
  11. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  12. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μια πιατέλα, ώστε τα σαγκουίνια να έρθουν στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT