1 ώρα και 15'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 22-24 εκ.Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ αμυγδάλου-πορτοκαλιού με σαγκουίνια σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μπόλικο νερό και βράζουμε το πορτοκάλι ολόκληρο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο που να τρυπιέται εύκολα με πιρούνι.
- Το βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε στα τέσσερα.
- Αφαιρούμε κουκούτσια, αν υπάρχουν, και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το λάδι και το φυτικό γάλα.
- Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν πολτός.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη σκόνη αμυγδάλου, τη σόδα, τη ζάχαρη και την πολέντα.
- Προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι να μουσκέψει η πολέντα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 22-24 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα του χαρτί ψησίματος.
- Τακτοποιούμε εκεί τις φέτες σαγκουινιών κυκλικά.
- Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μια πιατέλα, ώστε τα σαγκουίνια να έρθουν στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.