Τα ανακατεμένα λαχανικά μάς δίνουν πολύ ενδιαφέροντα τουρσιά, γιατί έχουν μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις, αρώματα και υφές, άλλα τραγανά, άλλα πιο ζουμερά και τρυφερά. Στη Μακεδονία, το ανάμεικτο τουρσί είναι ο κατεξοχήν μεζές για τσίπουρο και φυσικά συνοδεύει όλα τα χειμωνιάτικα πιάτα. Αν θέλουμε, μέσα στο μείγμα λαχανικών μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 καυτερές ελληνικές πιπεριές. Επίσης, προσαρμόζουμε τις αναλογίες των λαχανικών σύμφωνα με τα γούστα μας.
1 ώρα
προετοιμασία
14 ημέρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ημέρες και 1 ώρα
Υλικά
Βάρος: 1 γυάλα 3 λίτρωνΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα ανάμεικτα λαχανικά τουρσί από τη Μακεδονία ξεκινάμε και σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα λαχανικά.
- Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη, αποστειρωμένη γυάλα, χωρητικότητας 3 λίτρων.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τα στερεά υλικά.
- Βράζουμε για 2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αδειάζουμε το καυτό υγρό στη γυάλα με τα λαχανικά και την απογεμίζουμε έως πάνω με νερό, πιέζοντας τα λαχανικά για να είναι εντελώς βυθισμένα στο υγρό.
- Κλείνουμε τη γυάλα και την αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό σημείο, ανακινώντας την κάθε δεύτερη μέρα για να ανακατεύεται το υγρό. Το τουρσί είναι έτοιμο σε 2 εβδομάδες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.