ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιροπιαστή αμυγδαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γλυκά του κουταλιού!Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, με φύλλο κρούστας και γλυκά του κουταλιού Οι αμυγδαλεώνες στην είσοδο της πόλης της Καβάλας, όταν κάποιος την προσεγγίζει από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα θαυμάσιο θέαμα, ιδίως την εποχή που είναι ολάνθιστοι. Με τα άφθονα και γευστικά αμύγδαλά τους οι γυναίκες της περιοχής φτιάχνουν αυτό το θαυμάσιο γλύκισμα με τη φίνα νοστιμιά, το οποίο θυμίζει ραβανί.

20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 9-12

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για την αμυγδαλόπιτα Καβάλας, ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα, το ξύσμα και την κανέλα και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ., αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
  6. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
  8. Το κόβουμε σε καρεδάκια, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, και στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως το γλυκό, αργά, φροντίζοντας να εισχωρήσει το σιρόπι και ανάμεσα στα κομμάτια.
  3. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 1 βράδυ, ώστε να απορροφήσει το σιρόπι, και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT