40'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα αμπελοφάσουλα
Για το σαγανάκι
Για το λαδολέμονο
Διαδικασία
Λαδολέμονο
- Βάζουμε την ντομάτα στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τη χτυπάμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει χυμός.
- Σουρώνουμε το χυμό, τον βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και όχι στο μούλτι, για να διατηρήσουν η ντομάτα το ζωηρό κόκκινο χρώμα της και ο δυόσμος τη φρεσκάδα του.
Σαλάτα
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 7 - 8 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε μέσα στο σουρωτήρι, στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν, να αρωματιστούν από το σκορδόλαδο και να γλυκάνουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
- Σκορπίζουμε τα κυβάκια ντομάτας και περιχύνουμε με το λαδολέμονο.
Σαγανάκι
- Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σε ένα άλλο βαθύ πιάτο νερό.
- Βουτάμε προσεκτικά κάθε κομμάτι φέτας στο νερό και μετά το βουτάμε στο αλεύρι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να καλυφθεί καλά. Το τινάζουμε προσεκτικά, για να φύγει η περίσσεια του αλευριού, και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 4 εκ. από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ξαναβουτάμε κάθε κομμάτι φέτας στο νερό στιγμιαία και το τηγανίζουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα αμπελοφάσουλα σαλάτα με τη φέτα σαγανάκι και ψωμί της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.